Wat te doen bij brand in huis?

Hoe goed je ook oplet, hoe goed je ook voorbereid bent, een brand bij jouw in huis kan gebeuren. Zorg er dan voor dat iedere bewoner weet wat zij moeten doen bij brand in huis.

 • Wat moet je doen als er brand in huis is?
 • Waar moet je op letten?
 • Wat zijn de belangrijke aspecten bij een brand thuis?
 • Wanneer kan je zelf een brand blussen en wanneer moet je 112 bellen en het huis verlaten?

Brandklasse

Symbool

Brandstof

Kenmerken

Voorbeelden

Blusstof

A

vaste stoffen gloed en vlammen hout        papier        textiel water     schuim        ABC poeder

B

vloeistoffen en vaste stoffen vlammen olie           benzine         vetten schuim            CO2                 ABC poeder

C

gassen vlammen butaan       propaan       aardgas CO2                 ABC poeder

F

oliën en vetten vlammen frituurvet vetblusser     blusdeken

BRANDBLUSSERS VOOR THUIS

Er zijn verschillende soorten brandblussers.

 • Schuimblussers
 • VET-schuimblussers
 • Poederblussers
 • CO2-blussers

De brandblussers op deze website zijn allemaal voorzien van een Nederlands Rijkskeurmerk en worden geleverd en gekeurd door een gecertificeerd brandbeveiligingsbedrijf en dus ook voorzien van de geldende keuringsstickers volgens NEN-2559.

Op de blussers staan de diverse brandklassen aangegeven. Deze brandklassen geven aan welke soort blusser je moet gebruiken.

SCHUIMBLUSSERS:

Schuimblussers kun je inzetten om bijna iedere brand in huis te blussen. Het waterschuimmengsel waarmee je spuit daalt neer in kleine druppels. Hierdoor kapselt het de brand in en geleidt het elektriciteit niet, waardoor het een ideale brandblusser voor thuis is. Een groot voordeel van schuimblussers is dat het niet zo’n troep achterlaat als een poederblusser. De nevenschade is dan ook zeer beperkt. Als het waterschuim op een apparaat komt, is dat apparaat niet meteen kapot. Schuimblussers hebben ook een langere blusduur dan poederblussers. Brandklasse A en B.

VET-SCHUIMBLUSSERS:

VET-schuimblussers kun je ook inzetten bij A en B branden maar zijn speciaal gemaakt voor het blussen van  frituurbranden.  Brandklasse A, B, F. Deze blussers zijn ook verkrijgbaar in een vorstvrije versie, welke o.a. goed te gebruiken zijn in auto/boot/caravan.

POEDERBLUSSERS:

Poederblussers hebben een hoge bluscapaciteit. Een poederblusser kan branden blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen en kun je dus inzetten voor branden van brandklasse A, B en C.

Het voordeel aan een poederblusser is dat je ermee kunt blussen als een apparaat in het stopcontact zit. Een belangrijk nadeel van poederblussers is dat het poeder kan gaan klonteren. Daarom is het goed om de blusser af en toe van zijn plek te halen en op zijn kop te houden. Een ander nadeel is dat het poeder heel veel schade achterlaat. Het poeder dat uit de blusser komt, blijft op en in je apparaten liggen waardoor de apparaten het in bijna alle gevallen niet meer doet.

CO2-BLUSSERS:

Koolzuursneeuwblussers of CO2-blussers kun je het beste gebruiken om branden te blussen van brandklasse B (vloeistofbranden). CO2-blussers herken je aan de ‘grote’ spuitmond. Uit een CO2-blusser komt ijskoude CO2, die de brand blust. Een groot voordeel van CO2-blussers is dat het de minste rotzooi achterlaat van alle brandblussers voor in huis. Bij CO2-blussers moet je wel goed opletten dat je niet op de personen/persoon richt. De temperatuur is zo laag (-80°C) dat er brandwonden ontstaan op de huid. Dit kan ook het geval zijn als je de brandblusser niet aan het handvat vastpakt. Het handvat is het enige stukje van de brandblusser die niet -80°C wordt.
CO2 verdrijft zuurstof. Ben dus voorzichtig met het blussen met CO2 in een kleine ruimte want dan kan het zorgen voor verstikkingsgevaar.

BLUSDEKEN:

Het is verstandig om altijd een blusdeken in huis te hebben. Een blusdeken is de enige brandblusser voor thuis waar je iets aan hebt als een persoon in brand staat. Zijn er haren in de brand gevlogen? Heeft een shirtje vlam gevat? Gebruik dan altijd eerst een blusdeken en zorg daarna, indien mogelijk, dat de persoon gekoeld wordt onder de douche met lauw water. Kinderen niet langer dan 10 minuten koelen omdat zij dan weer kans hebben op onderkoeling.

Welke brandblusser is het meest effectief voor in huis?
Allereerst willen we nogmaals benadrukken dat een brandblusser voor thuis geschikt is om een kleine brand te blussen. Wij raden aan om in huis één of meerdere schuimblussers te hangen.

Deze blusser kan de meeste branden blussen en zorgt voor nagenoeg geen nevenschade. Tevens is het raadzaam om een blusdeken in huis te hebben. Rookmelders en CO2-melders zijn ook van belang. Deze geven tenslotte aan als er rookontwikkeling is.

BLUSSEN

Brandblussers zijn inzetbaar voor beginnende kleine brandjes.

 • Stap 1: borgpen wegtrekken
 • Stap 2: spuitstuk richten
 • Stap 3: knijpkraan indrukken

BELANGRIJK

Nader de brandhaard zo dicht mogelijk
Spuit steeds met korte stoten
Spuit niet in het wilde weg, maar mik op het materiaal dat in brand staat.
Blus nooit tegen de wind in.

BLUSSERONDERHOUD

 • Check of de blusser nog verzegeld is.
 • Verzegeld? Dan is je blusser gebruiksklaar
 • Kijk of de manometer nog het groene vlak aangeeft.
 • Laat de blusser regelmatig controleren door de leverancier.
 • Laat de blusser na gebruik bijvullen, ook als hij nog niet helemaal leeg is.

U kunt de brand niet zelf blussen en bent genoodzaakt uw huis te verlaten.
Wat moet u doen?

 • Blijf kalm. Het is belangrijk om, als je ergens brand ontdekt, rustig te blijven.
  Wanneer anderen zien dat er paniek is, raken zij ook in paniek en ontstaat er een enorme chaos.
  Blijf daarom kalm en rustig.
 • Breng je medebewoners op de hoogte. Denk hierbij aan iedereen die in je huis aanwezig is.
 • Zorg ervoor dat iedereen zo snel mogelijk het huis verlaat.

Is dit lastig met rook? Blijf dan laag aan de grond. Rook stijgt op, dus laag bij de grond heb je de meeste kans op zuurstof en zicht en dus de meeste kans om de uitgang te vinden.

LET OP: GEBRUIK NOOIT IN EEN LIFT

 • Houd ramen en deuren gesloten. Denk eraan dat het belangrijk is om alle deuren achter je dicht te trekken. Zo komt er geen extra zuurstof het huis in.
 • Verzamel buiten, op gepaste afstand van het brandende huis, en kijk of iedereen aanwezig is.
 • Bel 112 en waarschuw de buren.

 

Waarom Huisblusser.nl

 • Hoogste kwaliteit blussers met Nederlands rijkskeurmerk geleverd door een gecertificeerd brandbeveiligingsbedrijf incl. keuringsticker volgens NEN 2559
 • Altijd nieuwe blussers uit het huidige jaartal, dus geen overjarige oude blussers met oude datum in romp . Deze “oude” blussers worden meestal geleverd via de detailhandel omdat daar veel verschillende schakels tussen zitten en de blussers vaak langere tijd in een magazijn blijven liggen
 • Al onze blussers worden voor verzending grondig gecontroleerd volgens NEN 2559 en voorzien van de geldende keuringsstickers
 • Wist u dat de meeste branden ( ca. 90 %) worden geblust met de aanwezige brandblusapparatuur. Daarom is het zo belangrijk dat u een goed werkende brandblusser altijd binnen handbereik hebt
Copyright © 2019 - Huisblusser.nl